8 maart 2015
Cuba is hot bij de traditionele vakantieganger en bij de meer doorgewinterde reiziger. Vliegtuigen zitten vol, huurauto’s overbooked en hotels ‘not available’. Obama heeft met zijn eerste voorzichtige toenadering een run op het nostalgische eiland veroorzaakt. Zelfs de ‘Casa Particular’ kunnen de aanstormende toerist nauwelijks verwerken. En deze equivalent van het oorspronkelijke Engelse B&B schieten als paddestoelen uit de grond. Havana telt inmiddels honderden Casa’s in allerlei soorten en maten. Van Penthouse in Old Havana tot een eenvoudige kamer in het wat volksere Vedado. Maar ook in alle andere Cubaanse steden kennen ze dit fenomeen inmiddels. Een aardige bijverdienste voor de Cubaanse burger en een aardige inkomstenbron voor de Cubaanse overheid. Want niets blijft onopgemerkt voor het repressieve regiem in Havana. Google ‘casa particular’ en batterij aan websites verschijnen, maar uiteindelijk lijkt daar toch een centrale regie achter te zitten www.bbinnvinales.com. Airbnb heeft in Havana nog geen voet tussen de deur kunnen krijgen, hoewel ze er wel rekening mee houden deze service naar het socialistische eiland uit te kunnen breiden. Havana is reeds opgenomen in hun zoekmachine maar geeft geen resultaten. Handiger is de app van Cuba-Junky. Hier vind je alle Casa’s per regio helder geordend. De app is € 9,90 handig maar wel wat prijzig.
Een bezoek aan Cuba vraagt wel wat voorbereiding. Zeker als je de gangbare succesnummers wil combineren met Cubaanse iconen uit het recente verleden. In Havana is dat het Escuelas Nacionales de Arte, beter bekend als Instituto Superior de Arte. Het bevind zich in het uiterste westen van de stad. Een bijzonder gebouw en product van de Cubaanse revolutie.
Wat een aardige ingang kan zijn om meer het echte Cuba te leren kennen is via de site www.translatingcuba.com. Hier vind je Cubaanse bloggers die in het Engels vertaald zijn en meer achtergrond informatie over de verschillende bloggers. Via www.ezetop.com kun je bloggers steunen door hun telefoon credit wat aan te vullen. In twee drie klikken en 10 euro armer is dat zo gebeurd. Via soycuba.nl kun je ook leuke informatie krijgen over dans, muziek, yoga of Spaanse cursussen op Cuba. En links genoeg voor verdere informatie.
Vergeet trouwens niet een visum te halen, kan bij consulaat in Rotterdam.